angrygoose631
|
Posted: Mon Dec 08, 2025 2:53 pm Post subject: |
|
|
Było to dokładnie w lutym, kiedy mrz szczypał w policzki, a ja wracałem do domu z urzędu pracy z kolejną odmową. Zostałem zwolniony z huty pł roku temu, skończyła mi się odprawa, a perspektywy no cż, ich po prostu nie było. Żona milczała, żeby nie dokładać, dzieciaki chyba wyczuwały, że nie ma na nowe buty, bo przestały pytać. Żyliśmy z tego, co żona zarobiła w sklepie i z moich dorywczych robt, ale to były grosze. Właśnie w takim momencie, z poczuciem, że jestem beznadziejnym gamoniem, ktry nie potrafi utrzymać rodziny, zacząłem szukać jakiejś deski ratunku. I tak, przez przypadek, natknąłem się na portal, ktry opisywał vavada polska. To nie była reklama, ale jakiś artykuł, forum, już nie pamiętam. Zapadło mi w pamięć.
Usiadłem przy starym komputerze, ktry więcej trzeszczał niż działał. To nie było coś, co bym kiedykolwiek brał na poważnie. Kasyna? Dla bogatych panw, nie dla robotnika po pięćdziesiątce. Ale bezradność i ta myśl: A może?. Może los w końcu się do mnie uśmiechnie? Zarejestrowałem się. To była ta platforma, vavada polska. Pierwsze wrażenie? Jasne, kolorowe, głośne. Wrzuciłem dwie stwki, ostatnie, ktre miałem odłożone na absolutnie nieprzewidziane wydatki. Pomyślałem, że jak przegram, to przynajmniej będę miał pretekst, żeby sobie powiedzieć: no, prbowałem wszystkiego.
Na początku szło tak, jak się spodziewałem. Maszyny połykały żetony, a ja czułem tylko gorzką pustkę. To był głupi pomysł. W ciągu godziny zostało mi może z pięćdziesiąt złotych. Postanowiłem zagrać do zera i zapomnieć. Wybrałem jakiegoś automata z dzikami, nie wiem czemu. Może dlatego, że przypominał mi las, a ja miałem ochotę gdzieś uciec. Stawiałem minimalne kwoty. I wtedy, gdy już miałem się wylogować, przyszła seria. Dzwonki, jakieś animacje, ekran zaczął migotać. Nagle zobaczyłem kwotę wygranej, ktra wydała mi się absolutnie nierealna. Myślałem, że mi się wzrok przestawił. Dwie i pł tysiąca złotych. Dla kogoś to może nic, ale dla nas wtedy to było jak wygrana na loterii. Serce waliło mi jak młotem. Wypłaciłem to bez problemu.
Ale nie to było najważniejsze. To dało mi jakąś szaloną nadzieję. Nie przelałem od razu tych pieniędzy na domowe potrzeby. Odłożyłem tysiąc, a resztę no, zaryzykowałem dalej. Tym razem z większym spokojem, już bez tej desperacji. Zacząłem grać w ruletkę, bo to wydawało mi się bardziej poważne. Nie codziennie, może raz na kilka dni, wieczorem, kiedy wszyscy spali. I tu zaczęła się prawdziwa seria. Nie wiem jak, nie wiem dlaczego. Po prostu zacząłem wygrywać. Czasem mało, czasem więcej. Raz trafiłem jakiś bonus w automacie i wygrałem z dziesięć tysięcy. To już przestało być zabawą, to było jak drugi etat. Oczywiście, były i porażki, czasem solidne, ale oglnie bilans był nieprawdopodobnie pozytywny.
Po kilku miesiącach takiego ostrożnego grania, z regularnym wyprowadzaniem wygranych, miałem na koncie sumę, o ktrej nawet nie śniłem. Kupiłem żonie nową pralkę, bo stara ryczała jak traktor. Spłaciłem zaległy czynsz. A potem, największa chwila zabrałem całą rodzinę do sklepu RTV i kupiliśmy porządny, wielki telewizor. Synowie skakali dookoła mnie, a żona patrzyła na mnie ze łzami w oczach. Nie mwiłem im, skąd to wszystko. Mwiłem, że dostałem zlecenie, robotę na czarno, cokolwiek. Nie zrozumieliby. Dla nich nagle tata znw był tym, ktry potrafi, ktry zapewnia.
Dziś już gram bardzo rzadko, symbolicznie. Znalazłem w końcu stałą pracę, mniej płatną niż ta w hucie, ale stabilną. A tamten okres, ten gorączkowy czas z platformą vavada polska, wspominam jak dziwny, niesamowity sen. To nie było o hazardzie, nie o uzależnieniu. To było o tym, że w najczarniejszej chwili, kiedy już nie widziałem wyjścia, los podał mi rękę. I wiem, że wielu powie, że to głupota, ryzyko. Pewnie mają rację. Ale dla mnie, dla mojej rodziny, to była chwila, ktra postawiła nas na nogi. Dała oddech. I czasem, jak patrzę na ten telewizor, na ktrym chłopaki grają w gry, to myślę sobie: życie potrafi zaskoczyć. Najczęściej wtedy, kiedy najmniej się tego spodziewasz. A czasem to zaskoczenie czeka za rogiem, w miejscu, w ktrym nikt by go nie szukał. |
|